gurka

Så lyckas du med din gurkodling


Gurkor är härliga att odla och väldigt enkla. Redan när du har 1-2 plantor i ditt växthus så får du en stor skörd!

De kan odlas i jordbädd i växthus eller i stora krukor på minst 40-50 liter. 

De passar även till din varma balkong sålänge du kan tillgodose värmebehovet. Vill du testa odla dem i ampel eller annan hänganordning så passar tex. Mini Stars och  Burpless Tasty Green F1 utmärkt till detta ändamål. Tänk bara på att hålla en jämn fuktighet och välj gärna så stor kruka som möjligt.


Gurkor visar snabbt om de är missnöjda med vatten och då visar de tydligt detta genom att först sloka med bladen och vid långvarig eller upprepande torka genom att bli smala i ena änden och tjocka i andra. Glöm inte heller att kontinuerligt tillföra näring för att slippa blekgröna blad och sämre skörd. Bästa resultat får du genom att ge en liten dos flytande näring med vattnet varje dag. Mera om näring längre ned.


Gurkor är väldigt känsliga för låga temperaturer och skall inte planteras ut före det är över 15 grader oavsett om det är växthus eller friland du kommer odla på - och då menar jag minimi 15 grader dygnet runt. Täck gurkor på friland med fiberduk om temperaturen inte hålls tillräckligt hög under sommarnätterna. Gurkor får frostskador redan vid ca + 4-5 grader men stannar i tillväxt före det.


Plantera såhär

Gurkor behöver en stor och mjuk jordvolym så välj en stor kruka eller plantera direkt i jordbädd. Mjuka uppjorden och gödsla med stallgödsel, hönsgödsel eller bokashi. En blandning av biokol och benmjöl är även bra att blanda i. Speciellt benmjölet som tillför kalcium är bra för gurkorna.

Se till så att inte gödseln kommer direkt mot den nya plantans rötter för att undvika skador på de känsliga rötterna. 

Ta plantan ur krukan och placera den lite högre upp än vad du tänker att slutnivån på jorden skall vara, gärna på en liten kulle.

Gurkor är väldigt känsliga för rothalsröta och får absolut inte sänkas ned i jorden.

Tryck försiktigt till jorden kring plantan men undvik att trycka på själva rotklumpen då rötterna lätt knäcks. Vattna rikligt kring plantan, inte direkt mot rothalsen.

Det är bra att täcka jorden med ett lager sand eller perlite, ca 1cm. Detta förhindrar en del avdunstning men håller sammtidigt ytan torr så att inte rothalsröta uppstår lika lätt. Gräsklipp fungerar också men lägg aldriggräsklipp närmre än 10cm från rothalsen.


Bind upp

Du kan gärna göra i ordning uppbindningsmöjlighet direkt, använd antingen juteband eller annat naturband eller en spalje av valfritt material.


Gödsla

Gurkor är näringskrävande.

Efter max 3 veckor bör du börja tilläggsgödsla.

Ge gärna flytande näring i svag dos vid varje bevattning.  Det är även bra att blanda i en blandning av kanankakka och benmjöl alternativt använda gödslad biokol. Vill du odla helt naturligt så kan du enkelt göra din egen näringslösning med ett fåtal ingredienser; nässlor, vallört bocking 14, fräken och vatten. 

Tänk på att gurkor vill ha hög dos av kvävehaltig gödsel, tex kanankakka eller biokol med kanankakka passar utmärkt.


Gallra

För att stimulera produktion av gurkor är det bra att plocka bort några fruktämnen så att energin går åt att göra kvarstående gurkor stora och fina. Efter en tid brukar gurkorna producera stora mängder så det är medfördel att satsa på kvaliteten på de du spar. 


Vattna

Glöm inte att kontinuerligt vattna, vid riktigt varma sommarveckor krävs det ofta att du vattnar både morgon och kväll.


Skörda

Skörda gurkorna kontinuerligt för att få bästa resultat. Nedan i beskrivningarna ser du vid vilken längd du bör skörda för bästa smak. Ett annat sätt att avgöra när gurkan är klar är när den inte längre växer så det knakar varje dag utan stannar till, då börjar den producera frön och bitterämnena tillkommer. 

Destu mera du skördar - Destu mera producerar gurkorna!


Ohyra

Skulle du få problem med mjöllöss (vita flygare) så rekomenderar jag att du beställer nyttodjur från Tarhurin Apu



Lycka Till med din gurkodling!




Slanggurka


Sonja

En tidig sort som klarar av lite lägre temperaturer och även kan växa på balkong i skyddade lägen. Mörka, enhetliga ca 25cm långa frukter med mycket gurksmak.

Odlas i kallväxthus eller skyddad plats.


Slanggurka


Telegraph Improved

En sort som ger stor skörd av långa, raka, mörkgröna gurkor med mjukt skal och krispigt kött. Odlas i kallväxthus.



Slanggurka - säljs främst i ampel


Mini Stars

En växthusgurka som väl kan odlas i ampel, sorten har ett kompakt växtsätt och korta internoder. Producerar välsmakande 8-10 cm långa miniväxthusgurkor, som även kallas snack-gurkor.


Slanggurka


Shakira

En sort som ger bra skörd och har en stark resistens mot mjöldagg. Speciellt lämplig sort för sommarplanteringar och omständigheter, där mjöldaggen är svår att kontrollera. Frukten medellång och har bra kvalitet.


Frilandsgurkor


Frilandsgurkor går att odla både på friland i ditt grönsaksland, i stora krukor på terassen eller balkongen och iamplar förutsatt att de har största möjliga jordvolym och du tillgodoser dem med jämn fuktighet och näringstillförsel.


Själv gillar jag frilandsgurkor eftersom de är enkla, klarar kallare klimat och jag slipper oroa mig för mjöllöss eller att det blir för varmt i växthuset. 


De odlas med samma förutsättningar som gurkor i växthus. Du behöver mullrik, djup jord, stor behållare om du odlar i krukor och gärna något att klättra på. Att böja ett armeringsnät över fungerar bra och över nätet kan du enkelt sätta fast en fiberduk vid utplantering samt om det kommer kallare nätter under sommaren och sensommaren.


På friland behöver du inte tilläggsgödsla riktigt lika mycket som i en kruka men det är ändå bra att tillföra gödsel regelbundet. Antingen genom att bevattningsgödsla minst 1ggr per vecka eller att mylla ned en matsked med hönsgödsel ca 15 cm från rothalsen. Att tillföra benmjöl vid planteringen gynnar kalciumupptaget för gurkplantan.


Frilandsgurkor kan ätas färska, i sallader och andra kallrätter. Skörda dem gärna späda för bästa smak. De som du låter bli större passar utmärkt till inläggningar.



Frilandsgurka


Marketmore

Snabbväxande och högavkastande gurka som ger skörd under lång perios. Raka och mörkgröna gurkor som bör skördas regelbundet, bäst smakar de vid 10-15cm mende kan skördas vid större storlek. Passar bäst till inläggningar men även för färskkonsumption efter att behåringen/taggarna tagits bort. 

Frilandsgurka


Burpless Tasty Green F1

En högavkastande stabil sort som håller hög kvalitet. Skördas vid 15 cm då smaken är bäst. Krispig och bitterfri samt lättsmält fruktkött. Kan med fördel odlas som växthusgurka då den tål sommarvärme bra och är resistent motmjökdagg. 


Gurkor finns i begränsat parti, vi fyller på så länge lagret räcker under senare halvan av maj månad och mot juni så långt lagret räcker.