Bokashi

Vad är Bokashi?


Bokashi-fermentering är ett enkelt och smart sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning helt utan kemikalier.

Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump snabbt och luktfritt till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och kökslandet.

Den ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet. Kolet binds i jorden istället för att bli koldioxid och näringsämnena finns kvar.

 

Hur gör man bokashi?

 

När organiskt avfall fermenteras och sedan grävs ner efter att det gått igenom en "jordfabrik" utnyttjas näringen effektivt. Man tillför bra mikroorganismer till jorden vilket ökar bördigheten. Den sura miljön och den slutna processen gör också att flugor trivs mindre bra runt bokashihinken.

 

Köksbokashi är enkelt:

 

1. Färskt köksavfall hälls i hinken. Större delar hackas till mindre bitar 2-4 cm.

 

2. Strö över Bio-Bokashi, ungefär en matsked till 1-2 liter köksavfall.

 

3. Packa innehållet i hinken väl och sätt på det tättslutande locket. Tappa av vätska var 3-5 dag, det kan ta en till två veckor innan de första dropparna kommer beroende på innehållet i hinken.

 

4. Gör om proceduren tills hinken är full. Låt sedan hinken mogna i rumstemperatur i två till tre veckor, kommer det ingen vätska ur kranen så är det klart.

 

Grönsaksrester, kaffesump, bröd, tepåsar, blommor, hushållspapper och rester från matlagningen går bra att fermentera. Vätskor som juice, mjölk och soppa går mindre bra eftersom det inte får bli för blött i hinken. Strö över lite mer Bio-Bokashi om du tycker att det luktar för mycket.

 

Vätskan som tappas av används utspädd i odlingen, 1 kryddmått bokashivätska till 1 liter vatten. Bokashivätskan är ett förträffligt gödningmedel!

När det inte är odlingssäsong kan du använda den som propplösare i avloppet, eller spara den i frysen tills våren kommer. PET-flaskor fungerar bäst, använd INTE glas eftersom koldioxiden, som kan fortsätta bildas i små mängder, kan öka trycket i flaskan så att den spricker.

 

Jordfabrik

Eftersom bokashi ej får grävas ned direkt i odlingslådor, grönsaksland eller rabatter så behöver du göra en jordfabrik.

Den gör du enklast genom att använda stora murarbaljor som du gör säkra för gnagare genom att täcka med finmaskigt galler alternativt använder en gammal kökskompostbehållare, soptunna eller annat. Det viktiga är att luft kan komma in samt att den är säkrad för skadedjur.


Du tar den färsdigt fermenterade bokashihinken, blandar bokashin med gammal jord från krukor eller annan använd jord. Här behövs undegär två delar jord till en del bokashi.

Efter att du blandat runt i den måste hela jordfabriken täckas med ett lager jord på minst 5-7cm. Detta för att de fermenterade matresterna skall kunna bli till jord.


Efter ca 2 veckor kan du gräva runt lite och kolla så alla fermenterade rester har förvandlats till jord. Om de ej ännu är 100% förmultande så blanda runt lite till och låt stå under ett jordtäcke igen ca 1 vecka.


Denna jord kan du sedan tryggt använda till alla dina odlingar, krukor, rabatter osv.


Vintertid går det utmärkt att hälla i blandad bokashi i jordfabriken och täcka med jord, upprepa och tillslut tömma hela jordfabriken till våren - då har du guld!BOKASHIHINKAR, 2 ST.

 

Bokashihinkar används i hushållet till att fermentera eller jäsa trädgårds- och köksavfall.

OBSERVERA att det inte medföljer bokashiströ i detta set på två stycken bokashihinkar.

 

Detta paket består av:

• 2 st hink med kran, tätslutande lock, handtag och bottensil.   

Volym 16 liter, höjd 39 cm, bredd 27 cm, djup 27 cm Material: återvunnen plast. (BPA-fri)

• 1 st doseringsmått i plast

• 1 st svart plastverktyg för komprimering av köksavfall i hinken

• 1 st kopp för lakvattnet

 

Pris: 89:00€

Bokashiströ

 

Med bokashiströ kan köks- och trädgårdsavfall fermenteras till bokashi. Jämfört med vanlig kompost har bokashi mycket mer näringsämnen kvar och luktar betydligt mindre. Fermenteringen gör också att jorden berikas med enzymer, vitaminer och antioxidanter som blir lättillgängliga för växterna.

I en vanlig kompost ligger köksavfall och trädgårdsavfall ofta flera år innan det blir jord. Den värme som utvecklas i komposten tar död på många mikroorganismer och det blir lätt förruttnelse vid syrebrist. En del av kvävet går också förlorat i form av gaser.

BIO BOKASHI STRÖ  1KG & 2KG


Ett torrt bokashiströ är ett fermenterat veteklisubstrat och används för fermentering av organiskt avfall. Det tar bort lukter och det fermenterade matavfallet används som ett utmärkt gödningsmedel och jordförbättring till krukväxter eller i din egen trädgård.

Innehåller vetekli och ekodinkelkorn, EM stamlösning, rörsockermelass, algkalk, mineraler, solrosolja och vatten. (Ströets fuktighetshalt ca. 12%)


Tohtoris Bokashiströ - förbrukning
Det torra ströet är jättedrygt, och man räknar att en 2kg påse räcker i ungefär ett år, beroende på familjens matvanor och storlek.

Med bokashiströ kan köks- och trädgårdsavfall fermenteras till bokashi. Jämfört med vanlig kompost har bokashi mycket mer näringsämnen kvar och luktar betydligt mindre. Fermenteringen gör också att jorden berikas med enzymer, vitaminer och antioxidanter som blir lättillgängliga för växterna.

I en vanlig kompost ligger köksavfall och trädgårdsavfall ofta flera år innan det blir jord. Den värme som utvecklas i komposten tar död på många mikroorganismer och det blir lätt förruttnelse vid syrebrist. En del av kvävet går också förlorat i form av gaser.

När avfallet istället fermenteras och sedan grävs ner utnyttjas näringen mer effektivt. Man tillför bra mikroorganismer till jorden vilket ökar bördigheten. Den sura miljön och den slutna processen gör också att flugor trivs mindre bra runt bokashihinken.

Bruksanvisningar medföljer beställningen.


Tillverkare: Viidakkotohtori

Tillverkningsland: Finland


Pris: 1KG - 16,00€