Daaliat

Näin Onnistut Daalioiden kanssa

Rakkaat Mukulat 

Milloin ne esi-istutetaan

Daaliat voivat hyvin kun esiviljelet ne vähäksi aikaa ruukkuun ennenkuin isutat ne varsinaisesti. Huhtikuun lopussa on hyvä aika istuttaa mukulat ruukkuihin sisätiloissa.

Anna niiden olla aluksi vain kosteassa mullassa, kun näet ensimmäiset idut voit alkaa  kastelemaan niitä varovasti.

Aseta ne valoon heti kun ne tulevat näkyviin!


Minkälaisesta maasta ne pitävät?

Alusta istutuspaikka hevosenlannalla tai muulla orgaanisella lannoitteella. Daaliat pitävät multaisesta ja kosteutta hyvin pitävästä maasta. 

Sesongin aikana on hyvä lannoittaa kanankakka pelleteillä kolmen viikon välein että ne jaksaisivat hyvin. Luujauho antaa vielä paremman kukinnon.

 

Milloin ne alkavat kukkia?

Kukkiminen alkaa n. kuukauden jälkeen istutuksesta, kunhan et ole istuttanut niitä liian aikaisin jolloin ne ovat vahingoittuneet roudan vuoksi.

Ala poimimaan  heti kun ne alkavat kukkimaan!

Mitä enemmän keräät kukkia sitä enemmän ne tekevät lisää kukkia!

DAALIOIDEN LUOKITTELU


Maailmassa on tällä hetkellä yli 55000 rekisteröitöä lajiketta ja lisää tulee joka vuosi. Jotta kaikki nämä lajit voitaisiin pitää jonkinlaisessa järjestyksessä on muotojen perusteella otettu käyttöön luokittelusysteemi. Euroopassa ja USA:n luokittelujrjestelmää on yhtenäistetty nykyisin mutta se on silti vielä jossain määrin sekvava. Eri maat käyttävät eri määrää luokituksista järjestelläkseen daalioita etenkin näyttelyihin ja kilpailuihin. Minä olen valinnut luokittelujärjestelmän jota useimmiten käytetään pohjoismaissa, kymmenen luokkaa jotka määräytyvät kukan muodon mukaan.
lainaus otettu kirjasta Dahlior krijoittanut Elisabeth Svanlin Gunnarsson 2017

Yksinkertaiset Daaliat

Kukalla on terälehtien, useimmiten 8 kpl muodostama kehä. Lehdet voivat olla osittain päällekkäin. Kukan keskusta on avoin kehrä.

Koristedaaliat

Kukinto on täysi keskellä ei ole näkyvää kehrää. Kukkalehdet ovat usein leveitä ja kämmenmäisiä korkeintaan 75% kääriytyviä piituudestaan.Ne voivat olla hieman kieroja ja tylppiä kärjistään. Koristedaaliat jaetaan USA:ssa kahteen ryhmään: virallisiin ja epävirallisiin. 

Vuokkodaaliat

Kukalla on yksi tai useampia ulkokehiä jotka koostuvat levymäisistä kukkalehdistä. Ne koostuvat joukosta tiukkaan istuvista putkimaisista kehräkukista. Kukan keskellä näkyvä kehrä ei näy.

Pallodaaliat

Kukinto on täysi, pyöreä kuin pallo tai vähän soikea. Kukan terälehdet ovat tylsiä tai pyöreitä  ja muodostavat spiraalin paikoillaan kukan ympärillä. Kukka lehtien kuuluu olla vähintään 75% rullalla pituudestaan.

Kaktusdaaliat

Kukka on pullollaan suoria tai kierteellisiä kukanlehtiä  joka ovat pieniä keihäsmäisiä ja rullalle käärityneitä yli puolet 50% pituudestaan.

Lummedaaliat

Kukka on täynnä leveitä, aika ohuesti aseteltuja kukkalehtiä kämmenmäisiä tai hieman lusikkamainen. Kukka muistuttaa lumpeen kukkaa ja on aika matala, paksuuden pitää olla pienempi kuin puolet kuokan läpimitasta.

Pompondaaliat

Kukinto on täysi ja pyöreä ja muistuttaa pallodaaliaa mutta se on pienempi.Kukkalehdet ovat sisäänpäin rullautuneita ja terät ovat pyöreät.

Kaulusdaaliat

Kukalla on yksi ulkoisten terälehtien kehrä jotka ovat useimmiten levymäisiä ja voivat olla päällekkäin. Näiden sisällä on toinen kehrä joka koostuu pienistä terälehdistä jotka muodostavat kukalle kauluksen. Sisäkukinto on avoin kehrä.

Semikaktusdaaliat

Kukka on täynnä suoria tai kierteellisiä kukkalehtiä jotka usein ovat keihäsmäisiä ja enemmän kuin 25% ja vähemmän kuin 50% rullautuneita pituudestaan ja joilla on leveä tyvi.

Muut Daaliat

Muihin daalioihin kerätään lajikkeet jotka eivät sovi yleisluokkiin. Ryhmän koko vaihtelee maakohtaisesti riippuen siitä kuinka montä pääluokkaa on käytössä. Täältä löydät pionimaisia lajeja joilla on kaksi riviä levymäisiä tai kierteellisiä terälehtiä jotka voivat olla osittain päällekkäin. Kukan keskusta on avoin kehrä. Orkidéamaiset ja tähtimäiset daaliat kuuluvat myöskin tähän ryhmään kuten myös ripsimäiset tai syvän ripsimäiset tai liuskaiset terälehdet omaavat daaliat.

 USA:ssa on myös larjiryhmä  Singel Migno, johon kuuluvat pienet alle 5 cm yksinkertaiset daaliat. Jopa lehden väri voi vaikuttaa siihen, mihin luokkaan kukka laitetaan.

Daalioiden esikasvatus ja istuttaminen


Daalia mukulat voidaan istuttaa suoraan kasvupaikalleen, kun yöroudan uhka on väistynyt(kesäkuun routayöt) mutta koska täällä pohjoisessa on lyhyt kesä kannattaa ne kuitenkin esikasvattaa valmiiksi, esim. ne voidaan esi-istuttaa suojaisaan paikkaan.


Onnistut parhaiten kun et pidä turhaan kiirettä - Jäitä siis hattuun! Daaliat vaurioituvat  helposti vääränlaisella istuttamisella eli voitat kun jaksat odottaa oikeaa aikaa. Minä aloitan tavallisesti hutikuun keskivälissä.Tarvitset

  • Huokoista maata
  • Perliittejä tai hiekkaa 8mm
  • isoja ruukkuja joihin mukulat mahtuvat hyvin
  • Tilan jossa lämpötila on mielellään 10-15°C
  • Kasvivalaistuksen tai todella paljon auringon valoa


Ruukkuun istutus sisätiloissa

Kosteuta varovasti maata, sen pitää olla kosteaa mutta ei märkää. Laita osa maasta ruukun pohjalle ja levitä mukulat varovaisesti ruukkuun, mukulan päällä oleva silmä sijoittuu tässä vaiheessa muutaman sentin pinnan alapuolelle.

Peitä mukula mullalla ja tamppaa sitä varovasti ettet vahingoittaisi mukulaa. Säädä lämpötila 

noin 10-15°C. JOs haluat voit käyttää sumutinpulloa ja kosteuttaa varovasti multaa ettei se kuivu ennenkuin ensimmöiset idut ilmestyvät.


Ne heräävät

Heti kun ensimmäiset idut ilmestyvät tarvitaan paljon valoa! Sijoita ruukut kasvihuoneeseen tai joku muuhun  valoisaan paikkaan jossa on tarpeeksi lämmintä jos sinulla on semmoinen. Muussa tapauksessa sinun pitää hankkia lisä valaistusta mukuloillesi(tavallinen sisävalaistus ei riitä).


Ravinteet ja Vesi

Kun taimi kasvaa tarvitsee se tasaista kosteutta eli muista kastella säännöllisesti.Tässä vaiheessa sinun kuuluu myös antaa sille ravinteita, joko nestemäistä lannoitetta tai esim. kanankakka pellettejä.


Leikkaaminen

Jotkut tykkäävät leikata daalioitaan kun niillä on muutamia lehtipareja ja kun ne ovat n. 15-20cm korkuisia.

Tämä stimuloi taimea niin että se tulee vahvemmaksi ja tuuheammaksi. Tätä ei tarvitse tehdä mutta se voi olla palkitsevaa. Tässä vaiheessa sinulla on mahdollisuus tehdä daalioistasi pistokkaita jos haluat kokeilla sitä! 


Karaiseminen

Muutamia viikkoja ennen varsinaista istuttamista sinun kuuluu aloittaa daalioiden karaiseminen. Tämä tarkoittaa että totuttelet niitä ulkoympäristöön parin viikon ajan. Laita ne aluksi varjoiseen paikkaan pariksi tunniksi lämpimänä toukokuun päivänä ja laita mielellään vähän  kuitupeittoa niiden päälle. Sitten siirrät ne taas sisälle. Kasvata ulkoiluaikaa portaittain n.1 t. per päivä joidenkin päivien ajan. Sitten voit laittaa ne aurinkoiseen paikkaan mutta ole varovainen etteivät ne pala!


Istutus

Kun yöroudan riski on ohi(tavallisesti kesäkuun routayöt sijoittuvat  kesäkuun kymmenennen päivän tienoille), on aika istuttaa daaliasi niiden varsinaisille kasvupaikoille.

IStuta ne noin 10cm syvyyteen että ne saisivat vahvistua. Istuta ne vähintäänt 30cm välein mutta mieluiten  väliä saisi olla 50-80cm. Voit istuttaa lavakaulukseen korkeintaan 6 mukulaa ja silloin pitää olla tarkkana ettei kosteus taimien välissä aiheita mätänemistä. Kasvupaikalla tulisi olla hyvin lannoitettua houkoista lämmintä multaa. Daaliat viihtyvät parhaiten aurinkoisessa mutta eivät kuitenkaan paikassa jossa ilma ei liiku. Kun istutat tulisi maanlämpötilan olla yli 15.°C muuten mukula voi alkaa mätänemään.


Istuttamisen jälkeen ei tarvitse kuin kastella, lisälannoittaa säännöllisesti ja kun ensimmäiset kukat ilmestyvät ala keräämään! Kerääminen stimuloi daalioita tuottamaan lisää ja lisää kukannupuja ja ne palkitsevat sinut ylitsepursuavalla kukkaloistollaan!


Tärkeintä muistaa 

  • Daalliat pitävät vedestä mutta eivät märästä kylmästä maasta
  • Ne kasvavat korkeiksi ja tarvitsevat siksi tukea
  • Lannoitus on A ja O - ne tarvitsevat paljon lannoitusta mutta muista että typpi antaa enimmäkseen lehtiä, eli kaliumia ja fosforia tarvitaan myös. Luujauhoa on myös hyvä käyttää. 
  • Älä päästä kukkia siemenvaiheeseen - se pysäyttää kukkimisen
  • Mitä enemmän poimit sitä rikkaammin ne kukkivat!

Ensirouta ja talvisäilötys


Daaliat kukkivat roudan saapumiseen asti. Jos elokuussa on routavaroitus suojaa daaliasi routaliinalla/kuituliinalla tai muulla kevyellä peitteellä, koska routa kestää tavallisesti vain muutamia öitä jonkajälkeen daaliat voivat taas kukkia sinulle kuukauden. 

Mutta kun varsinainen syksy saapuu ja routayöt seuraavat toisiaan on mukuloiden talvilevon aika.

Ensi routa on tärkeä mukuloille. Se kertoo niille että on aika lepoon jolloin mukulat osaavat valmistautua talveen. Kaiva siis mukulat ylös ensiroudan jälkeen. Leikkaa varret n. 10 cm pituisiksi ja raviste multa pois varovasti.

 


Talvehtimismahdollisuudet

Tarvitset paikan joka on viileä, pimeä ja roudaton. Mieluiten noin 4°C.

Jos ilma on kosteaa tulee sinun poistaa kaikki multa mukulasta ja säilöä pahvilaatikkoon jossa on hyvä ilmanvaihto. Jos sinulla on sen sijaan kuiva ilmainen tila kannattaa mukuloiden päälle jättää vähän multaa joka säilöö hieman kosteutta mukulassa. Käy katosmassa mukuloitasi talven aikana, jos ne näyttävät liian kuivilta voit suihkuttaa niitä varovasti suikepullolla, jos ne taas taas ovat liian kosteita kannattaa nitä kuivata hieman.

Ja sitten huhtikuussa herätät ne - Isommaksi kasvaneet mukulasi antavat isomman kukinnon!


Ruukussa

Voit ilman muuta kasvattaa daalioitasi myös isossa ruukussa. Tarvitset silloin vähintäänt 30l ruukun, mieluummin vielä isomman. Ruukkukasvatuksessa on erityisen tärkeää pitää tasainen kosteus ja tarpeeksi ravinteita. Muuten voit hoitaa niitä samalla tavoin kuin jos ne kasvaisivat maassa.

Jos kasvatat daaliasi ruukussa voit roudan saavuttua yksinkertaisesti leikata niiden varret ja säilöä koko ruukun pimeässä ja kylmässä. Huhtikuussa vaihdat niille uudet mullat kun ne kuuluu herättää.