Chili och Paprika


Chili & Paprika Tyvärr har vi inga chiliplantor till salu under säsongen 2020.
FRÖSÅDD - Chili


Just nu svämmar sociala medier över av ivriga trädgårdsmänniskor som beställer frön, sår och skolar om i rasande takt!

Här uppe i norr får vi dock ha lite is i magen. Många växter behöver inte alls sås ännu, de mår faktist bättre av att få vila i sin påse en tid till.


Själv börjar jag på endast med chili av arterna inom chinense, pubescens och baccatum. De som hör till annuum, som tex flertalet av de mildare namnsorternasamt paprik, de får snällt vänta ännu en tid. De hinner ändå.

Men just de hetare namnsorterna behöver lång tid på sig för att hinna med. Jag sår dem från årsskiftet och frammåt, räkna med att det kan ta upp till 4 veckor före de ens gror. 

Direkt de gror så åker de under växtbelysning - utan extrabelysning fungerar de tinte riktigt att så under våra mörka årstider.

Lampan står på 16h per dygn.


Jag sår aldrig i såjord, utan använder trädgårdsjord som jag blandar med perlite för att den skall vara luftigare och inte slamma igen. Perlit är ett vulkaniskt material som knappt väger något alls, innehåller främst luft och även är fuktighetshållande. Perfekt för små rötter som behöver syre i jorden för att utvecklas.


Sådd

I en liten kruka sår jag upp till tio frön. packar lätt till jorden med handen och lägger sen ca 1cm jord ovanpå.

Vattnar med en blandning av 1 krm EM-Aktive och 1krm Terrafert Jord blandat med 2l vatten. Denna blandning ger fröna en kickstart.

Senare får de denna blandning ca 1ggr/ vecka under hela sin uppväxttid.


Omskolning 1.

I lilla krukan får de bo tills de första karaktärsbladen har utvecklats och rötter kommer ut igenom botten på krukan. 

När det är dags för att skola om dem, alltså att de får varsin liten kruka, så vattnar jag dem lätt på morgonen för att de skall vara klara för att flytta på kvällen. Detta för att torr jord lätt knäcker små tunna rottrådar medan fuktig jord är snällare.


Fingrarna ovan krukan och töm ur. Sen pillar jag försiktigt för att ej knäcka av varken rot eller stjälke, den senare är det livsavgörande med att den ej knäcks.


Chilis är liksom te.x. tomat. Du kan plantera ned dess stam ända till hjärtbladen (de första bladen som uppstår när fröet gror).

De flyttar nu ned i kruka, till en som rymmer ca 2 matskedar jord.

Jag lägger ytterst lite jord i botten av krukan, sen ned med den lilla plantan så att hjärtbladen är vid krukans övre kant. Jag håller stadigt men med lätt hand i stammen och fyller på med jord runtom, så att hela krukan fylls. 

Namnlapp i varje direkt om du har flera sorter!


För att inte dränka den nyomplanterade lilla plantan, vattnar jag endast en liten mängd vatten ovanifrån vid första vattningen, främst för att eventuella större luftfickor skall elimineras. I fortsättningen får de endast vatten underifrån!


Omplantering 2

Nu börjar det oftast gå med fart - den lilla plantan växer snabbt och direkt dess rötter börjar komma ut i botten och den har rottrådar i krukan när du gläntar lite på krukan - då är det dags för ny större kruka, oftast ca 11cm kruka passar bra nu.

Detta skede är oftast lättare, förutsatt att roten har hunnit växa tillräckligt så jordklumoen hålls ihop. 

Ned i krukans botten med endast ett litet jordlager under, fyll på jord. upprepa med bevattningen och se till så att ljuset räcker till!


Omplatering 3-4

Nu börjar de större jordvolymerna. beroende på hur plantan växt så kan du antingen lägga upp den i en två liters eller större kruka. Jag brukar ändå vänta med den slutgiltiga ända tills den flyttar ut i växthuset. främst pga utrymmesbrist inomhus under lampan.

I detta skede kan du även blanda i pelleterad hönsgödsel i jordblandningen, men se till att alla gödselkorn är UNDER jord så slipper du odörer inomhus.


När dygnstemperaturen i växthuset hålls över 15grader kan plantan få flytta ut. Skall den planteras i jordbädd ute så förbered jorden genom att gödsla före plantering. Lägg aldrig gödsel i direktkontakt med plantans rot, det kan ge brännskador. minst 5cm jord mellan bör det vara. 

Skall den bo i en kruka - välj en rejält stor kruka på minst 10 liter med god dränering och lägg i gödsel.

Till detta brukar jag alltid tillföra även bokashi som varit via jordfabrik men bokashi är oftast svag på kväve så därför tillför jag även alltid kvävegödsel.


Sköt om din planta och njut senare av ett överflöd av frukter! 


Ett tips för att slippa en del ohyra - plantera bondtobaksplantor i närheten!

Slår ohyran ändå till så finns det biologiska krigare att beställa via Biotus, de har även lanserat en web-shop för privata kunder nu i vinter. 

Du hittar dem på Tarhurin Apu


Och förstår - vill du hellre köpa plantor under försommaren - vi har ett brett utbud av allt från riktigt heta chilis ner till de mildaste och även paprikor.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera