Lökbuffé 2021 SipuliBuffa

Välkomna till vår vackra, inspirerande och välfyllda lökbuffé!


Lökbuffén


I vår lökbuffé hittar du allt från riktigt tidiga snökrokusar till stora primadonnor av tulpanerna, doftande narcisser, ståtliga Kejsarkronor, Mörka klockliljor, sköna hundtandsliljor och allt där emellan!


Vi satsar på högsta kvalitet av lökar & knölar för att du ska få så bra start på vårens blomning som möjligt!

Alla våra lökar & knölar är i lösvikt - du väljer själv exakt vilken lök du vill ha samt antal!



Sen följer dessa i rasande takt!


Crocus, Scilla, Chinodoxa & Erythronium

Efter att snökrokusarna nästan  blommat klart är det dags för de större och mera föräldlade sorterna av krokus att börja blomma. De ryska blåstjärnorna (Scilla sibirica ssp.) och vårstjärnorna (Chinodoxa ssp.) börjar även de blomma nu. De är underbara att se på och sprider sig i ganska snabb takt, fröplantorna ser lite ut som grässtrån så rensa inte bort dem så får du snabbt ett hav! Det tar omkring 3-5 år för scilla och chinodoxa att bilda en blommande lök från frö. Relativt snabbt i lökvärlden faktist!

Hundtandsliljorna är härliga lundväxter somåtminstone den gula Pagoda har visat sigordentligt härdig för vårt klimat, även Dens-canis är trogen. De vill helst växa i vandrande skugga så lundmiljö är att föredra. Sprider sig även de med sidolökar och blir större och större rugge för varje år.

På samma gång börjar en uppsjö av tidiga..


Tulipa;  humilis, bakeri, batalinii, praestans, tarda & turkestanica

När vi kommer till de lite mindre men ack så sköna vildare sorterna av tulpaner så finns det en uppsjö! De är alla lite tidigare än de stora förädlade systrarna och blommar ofta med flera blommor per stjälk. De är mångåriga och sprider sig villigt, speciellt Tulipa tarda och Tulipa turkestanica har visat sig väldigt spridningsvilliga på våra breddgrader. Tulipa humilis fröar ej då de oftast inte hinner mogna hos oss från frön men de producerar snällt sidolökar. Gödslar du dem får de snabbare fart. 


Tulipa praestans sorterna är oftast lite större och högre i blomman än vad humilis och tarda är, de skiner oftast ikapp med vårsolen och det mest förtjusande med de vildare arterna är deras sätt att öppna blomman vid sol och stänga den vid molnigt väder - på detta sätt hålls även blomman längre snygg ifall vädret inte visar sig från sin skönaste sida. plantera i grupper om 5-7 lökar för vackraste effekt. kan delas om några år.

Blommar först 


Crocus, Eranthis & Galanthus

De allra fösta att trotsa vintern är snökrokus (Crocus tommasianus), Vintergäck (Eranthis ssp.) och Snödroppe (Galanthus ssp.)

Plantera dem gärna på lätt upphöjda platser där inte vatten lämnar stående under hösten så minskar du på risk för att de ruttnar av vinterfukten. Jag brukar också gilla att få igång dem riktigt tidigt så välj gärna platser där vårsolen värmer tidigt, gärna under lövfällande buskar. 


De kommer bäst till sin rätt om de planteras i grupper om minst 5-7 knölar och lökar. 

Sprider sig och kan med fördel grävas upp och delas om några år.


Viktiga för de första humlorna och bina som vaknar och guld värda för en vintertrött trädgårdssjäl!


Och nu är tiden för..


Narcisser, kungsängsliljor och tidiga tulpaner

Det fullkomligt expladerar i våra trädgårdar denna tid på året! Narcisserna börjar blomma och de tidigare större tulpanerna slår ut i blom! I vandrande skugga i lite vildare partier i trädgården kommer narcisser bäst till sin rätt - det finns en uppsjö av härliga narcisser, enkla, dubbla och alla doftande! 

De vill ha humusrik jord och inte torka för mycket. i full sol blommar de snabbt över men i halvskugga håller de längre.

Jag brukar plantera dem i grupper om minst 5st per grupp, upprepar samma sort i en ny grupp en bit ifrån. Gärna med Chinodoxa och Tulipa tarda under, det blir snyggt tillsammans.


När värmen börjar kännas slår de ut 


Tulpaner, tulpaner, tulpaner!

Det finns så många vackra skönheter bland tulpanerna! De ger liv och färg till vårträdgården och jag skulle nog inte vilja vara utan dem trots att flertalet inte blir så långlivade. Men det finns ändå många tulpaner som återkommer varje år. Fråga gärna vilka när du kommer in till vår lökbuffé.


Samma strategi brukar jag ha med tulpaner, plantera dem i grupper om minst 5-7 lökar såfår du ordentlig effekt! Här kan du go bananas och välja hur många sorter som helst, gärna i kontrastfärger eller samma färgskala. Plantera en eller två grupper av varje sort och få en härlig potpurri till våren! Det tänker jag göra i år! Kommer bli suveränt häftigt!

Tulpaner ska gödslas för att orka bilda sidolökar som blommar nästa år. Blomstjälkarna klipps bort men bladen lämnar kvar, jag brukar böja ned dem och gömma dem under perenner så de inte stör. 

Allium är ett brett släkte


Allium 

Det finns massvis med vackra Allium, stor del av dem har en väldigt boll-lik blomma, egentligen fylld med massvis med små blommor som kommer ut från mitten. De är väldigt effektfulla att använda lite längre in i perennrabatter där de får sticka upp som svävande bollar under försommaren. Stor delav dem vissnar i bladen före de ens börjat blomma, du kan gärna fläta ihop bladen längst ned och gömma dem under de högre perennerna du har runtom. Men ett undantag finns - Allium karataviense, den får tjocka dagggröna blad som håller sig snygga länge! Den blir inte heller lika hög utan kan med födel planteras längre fram i rabatten. Supersnygg även i kruka! 

Sen finns det blå azurlök som blommar senare på säsongen, den blir riktigt snygg att få komma upp bland tex Funkia (Hosta) så ser det ut som svävande azurlåa bollar bland bladen - riktigt snyggt!

Allium bildar både sidolökar och fröar. Från frö tar det ca 5-7 år före de blommar - då kan du förstå priset på dem.