Vad är Bokashi?


Bokashi-kompostering är ett enkelt och smart sätt att återvinna matavfall och omvandla det till jord och gödning helt utan kemikalier.

Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump snabbt och luktfritt till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och kökslandet.

Den ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet. Kolet binds i jorden istället för att bli koldioxid och näringsämnena finns kvar.

 

Hur gör man bokashi?

 

När organiskt avfall fermenteras och sedan grävs ner utnyttjas näringen effektivt. Man tillför bra mikroorganismer till jorden vilket ökar bördigheten. Den sura miljön och den slutna processen gör också att flugor trivs mindre bra runt bokashihinken.

 

Köksbokashi är enkelt:

 

1. Färskt köksavfall hälls i hinken. Större delar hackas till mindre bitar 2-4 cm.

 

2. Strö över Bio-Bokashi, ungefär en matsked till 1-2 liter köksavfall.

 

3. Packa innehållet i hinken väl och sätt på det tättslutande locket. Tappa av vätska var 3-5 dag, det kan ta en till två veckor innan de första dropparna kommer beroende på innehållet i hinken.

 

4. Gör om proceduren tills hinken är full. Låt sedan hinken mogna i rumstemperatur i två till tre veckor, kommer det ingen vätska ur kranen så är det klart.

 

Grönsaksrester, kaffesump, bröd, tepåsar, blommor, hushållspapper och rester från matlagningen går bra att fermentera. Vätskor som juice, mjölk och soppa går mindre bra eftersom det inte får bli för blött i hinken. Strö över lite mer Bio-Bokashi om du tycker att det luktar för mycket.

 

Vätskan som tappas av används utspädd i odlingen, 1 kryddmått bokashivätska till 1 liter vatten. Bokashivätskan är ett förträffligt gödningmedel! När det inte är odlingssäsong kan du använda den som propplösare i avloppet, eller spara den i frysen tills våren kommer. PET-flaskor fungerar bäst, använd INTE glas eftersom koldioxiden, som kan fortsätta bildas i små mängder, kan öka trycket i flaskan så att den spricker.

 

Förbered jorden i odlingen genom att mylla ner köksbokashi höst eller vår, 10-14 dagar innan sådd eller plantering. Eller blanda 2 liter köksbokashi med cirka 20 liter plantjord och låt mogna lufttätt och varmt en vecka, och inte i direkt solljus. Det ger en närings- och mullrik jord som de flesta växter trivs i.

BOKASHIHINKAR, 2 ST.

 

Bokashihinkar används i hushållet till att fermentera eller jäsa trädgårds- och köksavfall.

OBSERVERA att det inte medföljer bokashiströ i detta set på två stycken bokashihinkar.

 

Detta paket består av:

• 2 st hink med kran, tättslutande lock, handtag och bottensil.   

Volym 16 liter, höjd 39 cm, bredd 27 cm, djup 27 cm Material: återvunnen plast. (BPA-fri)

• 1 st doseringsmått i plast

• 1 st svart plastverktyg för komprimering av köksavfall i hinken

• 1 st kopp för lakvattnet

 

Pris: 89:00€

Bokashiströ

 

Med bokashiströ kan köks- och trädgårdsavfall fermenteras till bokashi. Jämfört med vanlig kompost har bokashi mycket mer näringsämnen kvar och luktar betydligt mindre. Fermenteringen gör också att jorden berikas med enzymer, vitaminer och antioxidanter som blir lättillgängliga för växterna.

I en vanlig kompost ligger köksavfall och trädgårdsavfall ofta flera år innan det blir jord. Den värme som utvecklas i komposten tar död på många mikroorganismer och det blir lätt förruttnelse vid syrebrist. En del av kvävet går också förlorat i form av gaser.

BIO BOKASHI STRÖ  1KG


Ett torrt bokashiströ är ett fermenterat veteklisubstrat och används för fermentering av organiskt avfall. Det tar bort lukter och det fermenterade matavfallet används som ett utmärkt gödningsmedel och jordförbättring till krukväxter eller i din egen trädgård.

Innehåller vetekli och ekodinkelkorn, EM stamlösning, rörsockermelass, algkalk, mineraler, solrosolja och vatten. (Ströets fuktighetshalt ca. 12%)


Tohtoris Bokashiströ - förbrukning
Det torra ströet är jättedrygt, och man räknar att en 2kg påse räcker i ungefär ett år, beroende på familjens matvanor och storlek.

Med bokashiströ kan köks- och trädgårdsavfall fermenteras till bokashi. Jämfört med vanlig kompost har bokashi mycket mer näringsämnen kvar och luktar betydligt mindre. Fermenteringen gör också att jorden berikas med enzymer, vitaminer och antioxidanter som blir lättillgängliga för växterna.

I en vanlig kompost ligger köksavfall och trädgårdsavfall ofta flera år innan det blir jord. Den värme som utvecklas i komposten tar död på många mikroorganismer och det blir lätt förruttnelse vid syrebrist. En del av kvävet går också förlorat i form av gaser.

När avfallet istället fermenteras och sedan grävs ner utnyttjas näringen mer effektivt. Man tillför bra mikroorganismer till jorden vilket ökar bördigheten. Den sura miljön och den slutna processen gör också att flugor trivs mindre bra runt bokashihinken.

Bruksanvisningar medföljer beställningen.


Tillverkare: Viidakkotohtori

Tillverkningsland: Finland


Pris: 12,00€

BIO BOKASHI K


Bio Bokashi K är speciellt avsedd för fettavskiljare, enskilda avlopp och även komposttoaletter.  

Bio Bokashi K innehåller ekologiskt vetekli och speltagnar som fermenterats med både effektiva mikroorganismer och särskilt utvalda mikrober (fett- och cellulosanedbrytande bakterier) som klarar  av att successivt bryta ner fett och cellulosa. Bio Bokashi K innehåller även algkalk och EM keramiskt pulver.

Bio Bokashi K är ett helt torrt strö med bra lagringsegenskaper.

Stopp i rören, dvs. större mängder fett och oljor, som t.ex. i en fettavskiljare, kan lösas upp snabbare med Bio Bokashi K som innehåller de extra tillsatta mikroorganismerna.


Användning

 

Strö 20 - 50g Bio Bokashi K i fettavskiljare eller avloppsbrunn vid behov.

För att förstärka effekten kan eMB Active sprayas på samtidigt.

I komposttoaletten tillsätter man 20-30gr vid behov. Vi rekommenderar att använda Bio Bokashi K tillsammans med EM-aktiverat biokol samt ZeoBas (basaltstenmjöl). ZeoBas tar effektivt bort ammoniaklukt.

Man kan även använda eMB Active som spray för att effektivera processen.


Man kan använda Bio Bokashi K som bokashiströ i bokashihinken om det är större mängder fett och papper som ska brytas ner.

 

Pris: 12:00€

Innehåll

Ekologiskt vetekli och speltagnar, EM - effektiva mikroorganismer med cellulosa- och fettnedbrytande bakterier, ekologisk rörsockermelass, algkalk, EM keramiskt pulver.

 

Hållbarhet

Förvaras på en skyddad och sval plats (inte under + 6 ° C). Förslut påsen väl. Ströet är helt torr, så hållbarheten på produkten är lång. Angivet bäst före-datum på påsen är inte sista förbrukningsdatum, ströet är effektiv även långt efter datumet.

Plastpåse, 600gr

 

Tillverkare:Multikraft, Österrike

Kontakt

Garden Floral Ab

Strömvägen, 68910 Bennäs

 info@gardenflora.fi

 044 975 3141

050 402 4178

Öppet Auki


må / ma             Stängt / Kiinni

tis / ti                   10-18

ons / kesk           10-18

to / tors               10-18

fre / pe                10-18

lö / la                   10-16

sö / su                  Stängt / Kiinni